De Vrije Universiteit Brussel is een vrijzinnige universiteit met een rijke geschiedenis die zeker de moeite waard is om op te zoeken.

Geschiedenis

De vrije Universiteit Brussel is een vrijzinnige universiteit gelegen in Brussel met campussen in Elsene, Jette, Gooik en Anderlecht. De geschiedenis van de VUB gaat terug tot 20 november 1834 waar Pierre-Théodore Verhaegen de ULB oprichtte als reactie van de vrijzinnigen op de oprichting van de Katholieke Universiteit van Mechelen. In 1969 splitste de VUB zich af van de ULB en vormt een volwaardig nieuwe Nederlandstalige universiteit in Brussel.  

St V

Leer deze datum maar vlug vanbuiten, aangezien 20 november de feestdag vormt van de VUB en ULB, beter bekend als ST V. Op deze dag trekken VUB en ULB studenten massaal naar de Grote Zavel ter ere van Pierre-Théodore Verhaegen. En geloof me, dat wil je niet missen! 

VUB-schild

Een echte VUB’er kent zijn klassiekers. Eén daarvan is de Latijnse spreuk die men op het schild van de VUB kan terugvinden: Scientia vincere tenebras, wat betekent ‘door wetenschap de duisternis overwinnen’.

Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken.

Henri Poincaré